top of page

Julia Baker

“Op 10 vierkante meter heb ik een klein ecosysteem laten ontstaan"

Julia Baker nieuwe titelhouder Rotterdam Bloeit Op met hoogste zonnebloem


‘Rotterdam Bloeit Op’ nog nooit zo spannend! Julia Baker wint nipt de tweede editie van de Rotterdamse zonnebloemenwedstrijd Rotterdam Bloeit Op. Deze jaarlijks terugkerende competitie was dit jaar een prooi voor haar bloem van maar liefst 3 meter 50.


Als wolkenkrabbers torenen de zonnebloemen van Julia Baker boven de andere gewassen in de volkstuintjes van het Hefpark uit. Zij aan zij staat er een cluster bloemen waarvan meerdere exemplaren zo rond de drie meter hoog zijn geworden. Volgens de trotse winnares hebben ze dit jaar tijdens de snikhete zomer veel steun aan elkaar gehad.


De 33-jarige Rotterdamse heeft groene vingers en haalde zelfs een master op het gebied van duurzame voedselsystemen. Na het zien van de film Food Inc besloot ze zich meer te verdiepen in de natuur en de oorsprong van ons voedsel. Ze leerde meer over de bodem en over permacultuur. Dit bleek een ideale basis voor de winst van ‘Rotterdam Bloeit Op’.


Na lang op de wachtlijst te staan kwam er voor Julia dit jaar een tuintje vrij in het gezellige complex aan de zuidkant van de Hefbrug. De beschikbare tuin was in mei nog niet veel meer dan een stukje gras, zonder wormen, zonder beplanting. Zonder leven. Gelukkig wist Julia dat zonnebloemen weinig nodig hebben en goed gedijen in barre omstandigheden. Toen ze in het voorjaar de biologische zaadjes ophaalde bij de Rotterdamse Munt, had ze niet kunnen dromen dat dit het eindresultaat zou worden. Een beetje compost aan het begin maar vooral veel aandacht gedurende de zomer hebben er volgens Julia voor gezorgd dat vrijwel al haar zonnebloemen het zo goed deden. Tijdens de officiële meting werd er nog bijna roet in het eten gegooid door een forse houtduif die het op de zonnebloempitjes voorzien had. Gelukkig stond de 3 meter 50 toen al genoteerd!

Hoogte: 350 cm

Locatie: Hefpark

Julia Baker
bloem_edited.png
bottom of page