top of page
Asset 12@2x.png
logo rotterdam bloeit op_font mogena.png

ZONNEBLOEMENWEDSTRIJD

Asset 13@2x.png

 0004 

deelnemers!

Rdam Bloeit Op_meetmoment_lila.png

Wie groeit de hoogste?

Rotterdam kleurt geel deze zomer! Groenemorgen, VoorGrijs Seniorenservice en Kongsi slaan de handen inéén en organiseren een heuse zonnebloemenwedstrijd. Duizend mensen hebben zich opgegeven en doen mee met deze gezellige, maar bloedserieuze wedstrijd. Wie wordt de nieuwe plantenkoning(in) van Rotterdam?

bloem.png
bloem.png

Meten maar!

Asset 16@2x.png
Asset 21@4x.png
Asset 17@2x.png
Asset 15@2x.png

Hoe werkt het?

Asset 26@4x.png

Koop een zakje met zaden en zorg dat je één van de 5000 deelnemers wordt! Inschrijven kan tot 31 maart of tot de zaadjes op zijn.

Asset 25@4x.png

Op 1 april krijg je een mail van ons, met daarin instructies waar je de zaadjes op kan halen; op 1 van de 5 centrale plekken van de stad Rotterdam.

Asset 24@4x.png

Zaadjes opgehaald?
Kweek jouw zaadjes eerst op of stop je ze direct in de grond? Het is aan jou! Deel de voortgang met #rotterdambloeitop zodat je stadsgenoten hun concurrentie in de gaten kunnen houden.

Asset 23@4x.png

Eind augustus krijg je een oproep om de lengte aan ons door te geven. Zit jouw zonnebloem in de top 10, dan komt de jury bij je langs en volgt het officiële meetmoment.

Asset 22@4x.png

Groei en win! 

Heb jij de allerhoogste zonnebloem van Rotterdam? Dan ontvang je o.a.: 

- Een wisselbeker met je naam

- Een interview in de krant 

- Een fotoshoot met jouw bloem

- Een waardebon van STEK

- Een adviesgesprek met de plantendokter

stickertje1.png

"Een regenpijp en
een stukje grond, meer was niet nodig voor Cor om te winnen!"

Cor Gloudie uit Prins Alexander won met zijn 386 cm hoge zonnebloem Rotterdam Bloeit Op 2021!

Cor Gloudie_pen.png

386 cm hoog!

Vragen?

 • Waarom deze wedstrijd?
  (Zonne)Bloemen maken mensen blij en een groene/gele straat is een gelukkige straat! Met deze actie vragen we aandacht voor biodiversiteit en willen we zo veel mogelijk mensen enthousiasmeren om aan de slag te gaan met het vergroenen van hun omgeving. Daarnaast is het een leuke manier om je buren weer eens aan te schieten. Deze wedstrijd speel je ten slotte niet alleen! In 2021 organiseerden we voor het eerst deze wedstrijd, er deden 1000 Rotterdammers en 500 Vlaardingers mee. Wegens succes kwam er in 2022 een vervolg met maar liefst 5000 groeiers. Ook 2023 belooft een kleurrijk jaar te worden!
 • Hoe gaat het in zijn werk?
  Je schrijft je in via de webshop en kiest een deelname-bedrag (gratis of vrije bijdrage). Vanaf 17 april kan je jouw pretpakket met zaden komen ophalen bij jouw dichtstbijzijnde ophaallocatie. Op 22 april (Nationale Zaaidag) gaat de wedstrijd van start en beginnen we gezamenlijk met zaaien. In juni vragen we je aan de hand van een online enquete om de hoogte van jouw bloem op te geven. Zo krijgen we allen een beeld van de tussenstand en wordt het extra spannend! Eind augustus krijg je opnieuw een e-mail voor het doorgeven van jouw eindstand. De jury komt 26 augustus meten bij de hardste groeiers en bepaalt hieruit de winnaar. Deze mag zich dan voor het hele jaar koning(in) der zonnebloemen noemen en ontvangt een giga groen prijzenpakket! Ook na de bloei heeft jouw zonnebloem nog een grote rol te spelen in de natuur. Zo komen de vogels maar al te graag de zaadjes of juist de insecten die aangetrokken werden door de bloem, oppeuzelen. We zullen je ook uitleggen hoe je de verwelkte plant kan voorschotelen aan de diertjes in je bodem. Samen brengen we meer natuur in Rotterdam.
 • Waarom zonnebloemen?
  Zonnebloemen staan voor vreugde, plezier en vrolijkheid. Met dit plan dragen we bij aan een vriendelijker en groener Rotterdam en maken we jong en oud, burgers en zakenlui enthousiaster voor een groener Rotterdam. Mensen op een leuke manier aan het tuinieren krijgen is het achterliggende doel van de actie. Zo maken ze (opnieuw) kennis met planten, insecten die hiervan afhankelijk zijn en misschien zelfs wel met de buren! Samen maken we de stad mooier en gezonder.
 • Valt er nog wat te winnen?
  Maar natuurlijk valt er wat te winnen. Ook dit jaar hebben we een giga-groen prijzenpakket voor jou in petto! Je ontvangt de felbegeerde wisseltroffee met je naam, een interview in de krant, een fotoshoot met je geliefde zonnebloempje én een waardebon van stadsvergroeningswinkel Marvy Green t.w.v. €100,-. Zie hier de winnaar van 2021, Cor Gloudie, blinken naast zijn gewonnen wisselbeker! Enne, meedoen is belangrijker dan winnen hé...
 • Kunnen scholen ook meedoen?
  Zeker weten, immers: jong geleerd is oud gedaan! De tijd van klagen over het gebrek aan natuurkennis onder de jeugd is voorbij! We dagen zo veel mogelijk jonge Rotterdammertjes uit om deel te nemen. Met je klas (stekjes in de vensterbank!), met je buren, met je vriendjes of helemaal alleen. Wij vinden alles best, zolang er maar heel veel kinderen mee doen in Rotterdam! Op de bijgeleverde poster kunnen de kinderen hun (tussen)stand bijhouden en onderling tips en de stand uitwisselen. Wie uit de klas groeit de hoogste? PS. Iedereen mag uiteraard zelf bepalen waar ze 'm laten groeien, thuis of bij opa/oma, allemaal best. Al is een gele schoolgevel natuurlijk wel geweldig!
 • En bedrijven?
  Maar natuurlijk! Een groen uitzicht op kantoor bevordert immers de concentratie en werkprestatie. Licht je baas hierover in je hebt meteen een antwoord op alle tegenargumenten. Bevorder de groepssfeer op jouw afdeling door het tegen elkaar op te nemen in deze bloedserieuze zonnebloemwedstrijd. Met de door ons bijgeleverde poster kunnen jij en je collega's de tussenstanden noteren en met elkaar vergelijken. Wie wint het bedrijfsklassement? ​Bedrijven betalen een kleine fee van €5 per deelnemer. Schrijf je snel in!
 • Wie organiseert dit?
  Dze wedstrijd wordt georganiseerd door verschillende Rotterdamse sociale partijen. GROENEMORGEN is een Rotterdamse creatief bureau voor een duurzame stad en wereld, middels bekende initiatieven als DÂK, 1000 Geveltuinen, NK Tegelwippen, MALS vegan festival en OASE Rotterdam. OASE ROTTERDAM is de nieuwste sociaal-duurzame broedplaats in een voormalige scheepswerf in Rotterdam-west. Een plek waar de komende jaren cultuur, ecologie en idealisme samenkomen in een inspirerende melting pot. Marvy Green is een stadsvergroeningswinkel zonder winstoogmerk. Ze helpen de stedelijke omgeving en natuur in balans te brengen en groen leven in de stad te stimuleren en vergemakkelijken. Hun missie? Less concrete, more jungle! VoorGrijs Seniorenservice is een jong bedrijf dat vanuit een praktische inslag senioren in de stad ondersteunt. Ze verzorgen ontruimingen, verhuizingen en ondersteuning bij klussen in- en om het huis. Daarnaast draagt VoorGrijs een steentje bij aan het verbinden van jeugd en senioren in Regio Rotterdam. Krullen & Kruiden organiseert onder andere Wilde Kruiden Safari's in Rotterdam en omstreken. Ze laat zien welke eetbare planten in het wild je medicinaal en culinair kunt gebruiken. Zo opent ze de ogen van mensen voor dat mooie wilde stukje groen dat wij zo erg nodig hebben in ons leven. KONGSI is een Rotterdams creatief bureau dat zich focust op een gelijke, gezonde stad. Ze doen onderzoek naar duurzame alternatieven, wat leidt tot vernieuwende producten als Helpende Handspray en Bike Repair Station. Ook ontwikkelt Kongsi succesvolle activatie-concepten op het snijvlak van kunst, welzijn en duurzaamheid, zoals de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden, Pret Peloton en Electrique Fantastique.

powered by:

Initiatief door:

Asset 20@2x.png
Asset 18@2x.png
Asset 19@2x.png
logotekstrotterdamsmilieucentrum-1496133
bottom of page